Τη Δευτέρα ανοίγει στη Βουλή η «αυλαία» της προκαταρκτικής για τη Novartis

Την ερχόμενη Δευτέρα το απόγευμα ξεκινά τις εργασίες της η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση NOVARTIS.

Την πρώτη συνεδρίαση αναμένεται να απασχολήσει η εκλογή προεδρείου, με τον Θοδωρή Δρίτσα να είναι ο προτεινόμενος πρόεδρος από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για τη NOVARTIS θα έχει όλες τις αρμοδιότητες του εισαγγελέα πρωτοδικών, όταν αυτός ενεργεί προκαταρκτική εξέταση και θα μπορεί να αναθέτει σε εισαγγελέα πλημμελειοδικών, ή εφετών, τη διενέργεια ειδικότερων πράξεων σχετικών με το αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης.

Διαδικασία και μυστικότητα

Τα μέλη της ειδικής επιτροπής αναμένεται κατ΄αρχήν να εκλέξουν προεδρείο και στη συνέχεια να συζητήσουν θέματα σχετικά με τη λειτουργία της επιτροπής, ανάμεσα στα οποία, οι ημέρες και οι ώρες συνεδριάσεων, όπως και θέματα που σχετίζονται με την τήρηση της μυστικότητας των συνεδριάσεων. Το 2010 και ενώ η Βουλή είχε προχωρήσει στη συγκρότηση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για το Βατοπέδι, το Επιστημονικό Συμβούλιο είχε γνωμοδοτήσει ότι διαρκούσης της προκαταρκτικής εξέτασης από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, δεν επιτρέπεται η χορήγηση πρακτικών των συνεδριάσεων στον Τύπο ούτε και οποιαδήποτε άλλη δημοσιοποίησή τους, γνωμοδότηση η οποία, πάντως, δεν είναι δεσμευτική, καθώς την τελική απόφαση θα λάβουν τα μέλη της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης. Νωρίτερα σήμερα, πάντως, ο Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε οι συνεδριάσεις να είναι δημόσιες.

Το πρώτο και σημαντικό ζήτημα που θα απασχολήσει το αμέσως επόμενο διάστημα τους βουλευτές είναι αν τα ενδεχόμενα αδικήματα -δωροληψία, δωροδοκία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες- υπάγονται στην αρμοδιότητα της ειδικής επιτροπής ή στη δωσιδικία της τακτικής ποινικής δικαιοσύνης. Η αρμοδιότητα της Βουλής για δίωξη προκύπτει αν οι πράξεις τελέστηκαν κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων. Kατά το Σύνταγμα, μόνο η Βουλή μπορεί να ασκεί την κατηγορία κατά όσων έχουν διατελέσει υπουργοί και δεν είναι θέμα Δικαιοσύνης όπως συμβαίνει με τους άλλους πολίτες. Στην ουσία η δίωξη υπουργών είναι θέμα, κάθε φορά, πλειοψηφίας και γι αυτό η συγκεκριμένη διάταξη του Συντάγματος δέχεται πυρά.

Τρία είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του άρθρου 86 του Συντάγματος περί της ποινικής ευθύνης των υπουργών: Η άσκηση της ποινικής δίωξης από τη Βουλή, η ειδική και σύντομη αποσβεστική προθεσμία που συνίσταται στο πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της επόμενης βουλευτικής περιόδου και η εκδίκαση της υπόθεσης από δικαστικό συμβούλιο κατ΄αρχήν και, σε περίπτωση παραπεμπτικού βουλεύματος, από Ειδικό Δικαστήριο στη συνέχεια.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ