Το «ΌΧΙ ενεργειακά ποτά σε παιδιά» μελετά η Βρετανία

Η βρετανική κυβέρνηση μπορεί να απαγορεύσει την πώληση αναψυκτικών με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη στα παιδιά, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι. επικαλούμενη επιπτώσεις στην  υγεία.

Τα ονομαζόμενα «ενεργειακά ποτά» έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και καφεΐνη και συνδέονται συχνά με την παχυσαρκία, όπως και με μια σειρά άλλα θέματα υγείας, ενώ η κατανάλωση ενεργειακών ποτών από τους εφήβους στη Βρετανία είναι κατά 50% μεγαλύτερη από αυτήν των συνομηλίκων τους στην Ευρώπη. «Επειδή χιλιάδες νέοι καταναλώνουν τακτικά ενεργειακά ποτά, συχνά επειδή πωλούνται φθηνότερα από τα άλλα αναψυκτικά, θα έχουμε διαβουλεύσεις για να ακουστούν οι απόψεις που υπάρχουν πάνω στο ζήτημα της απαγόρευσης πώλησης των ενεργειακών ποτών στα παιδιά» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η απαγόρευση θα εφαρμοστεί για τα ποτά που περιέχουν 150 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης ή περισσότερο ανά λίτρο.

Η συγκρεκριμένη πολιτική θα ακολουθηθεί μόνον στην Αγγλία, ενώ η Σκοτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία θα ορίσουν τις δικές τους πολιτικές για το θέμα.

Ορισμένα καταστήματα λιανικής απαγορεύουν ήδη την πώληση ενεργειακών ποτών σε παιδιά κάτω των 16 ετών, ενώ ήδη από τον Απρίλιο ισχύει ένας ξεχωριστός φόρος ζάχαρης στα αναψυκτικά στο Ηνωμένο Βασίλειο.